Ангели теж страждають

Онука подорослішала й все рідше ставила питання своїй мудрій бабусі, але сьогодні вона, немов осінній вітер, прибігла до неї чи то з питанням, чи то за Любов'ю. Вона й сама не знала, що хотіла почути, але Серце, ніби магніт, завжди тягнуло її в будинок бабусі за відповідями.
Бабуся навіть не здивувалася, побачивши свою, мов яскраву зорю, онуку, яка вже подорослішала. І звичним рухом, знайомим з дитинства, вона простягнула їй чай і шматочок яблучного пирога. Тихо сказавши: «Їж, а потім розмови». Обігрівшись і віддихавшись, крадькома витерши сльози, внучка сміливо поставила питання — вочевидь, мовчати більше не мала змоги.
— Скажи, бабусю, чому так багато болю? Як же це пережити? Чи варто взагалі любити життя, коли навколо самий біль?
Бабуся, майстерно намотавши нитку на клубок, глянула на внучку й завмерла. Що вона тоді думала — знав один Бог. Проте в її погляді було багато співчуття і розуміння, які коренилися у внутрішній силі. І мигцем немов всі болі, страждання блискавично пронеслися перед її очима, ніби вона намотувала не нитку для шарфа, а все своє життя.
Вона видихнула, і в цьому видиху був весь досвід життя. Зрештою, почала свою розповідь:
— Я не знаю точної відповіді на твоє запитання, але думаю, що скоро дізнаюся. Однак можу розповісти тобі давню легенду, яку випадково підслухала, і знаєш, навіть не пам'ятаю де. Але ця випадкова казка стала опорою, коли я терпіла весь біль світу в одній хвилині. Розповім тобі цю легенду так, як пам'ятаю, може, що сплутаю, що забуду, що придумаю... Зрозумій, багато років з того часу минуло.
Це було в оселі Ангелів, де вони збиралися біля священної чаші Святого вогню. І ось одного разу після складного дня з людьми, один, наймолодший і найяскравіший, каже:
— Люди завжди хочуть, щоб полегшили їх страждання, але ж це неможливо. От якби ми могли їм допомогти і розповісти, що і ангели теж страждали, що і Ангелам теж боляче!
І він запропонував те, що не пропонував жоден з ангелів за всю історію вічності:
— Друзі, а давайте в книгах передамо людям знання, як ми проживали свої страждання.
Усе Ангельське коло заусміхалося.
— Звичайно, якщо ти хочеш, щоб кожен з них довідався про це, ми тобі допоможемо, — почали вони один за одним висловлювати згоду. — Починай!
І раптом — у руках одного з найяскравіших Ангелів з'явився золотий сувій.
— Що б ти написав?
Найяскравіший ангел мовчки взяв сувій, і на ньому дивним чином з'явилися слова зрозумілі людям. І так кожен з Ангелів згадував і передавав знання про те, як людям пережити складні періоди.
От зараз я спробую згадати все, що було написано Ангелами в той день. Перше, що пригадалося: озирнися з любов'ю назад.
Завжди день прощання буде днем злиття з новим майбутнім. Захід дасть волю для нового світанку. Адже в житті немає нічого поганого, і тільки люди називають це таким, часто і роблячи те, від чого страждають.
Ще спадає на думку це: нехай твій досвід стане джерелом сили. Адже досвід цей — день збору врожаю помилок. І немає потреби їх боятися і плакати через них. Не шкодуй, не заперечуй, просто вір, що все правильно.
Ось що особливо важливо, — ніжно подивилася бабуся на онуку, немов думала, що ця порада тільки для неї. — Іди, але не йди від себе самої. Нехай весь біль стане світлом пам'яті. Поглянь з особливою ніжністю на події минулого, адже ти навіть не уявляєш, що може бути завтра. Нам не дано зрозуміти жодного вищого задуму: наш розум занадто мізерний для цього.
А ось зараз я скажу тобі мій найулюбленіший рецепт, що дали Ангели: пам'ятай, що минуле, як Любов, не повинно бути кайданами теперішньому. Довгі дні болю так само складно відпустити, як і короткі дні радості... Ні від радості, ні від болю непросто піти.
Думаючи, що біль буде вічним, пам'ятай: що ворони гіркого минулого все рідше прилітатимуть у гніздо твого болю; час, як вітер, рознесе це гніздо до останньої гілочки, і буде свобода, а далі — нове. А ось чи будувати тобі знову гніздо болю — завжди тільки твій вибір.
Знаєш, ось що ще важливо, ось що запам'ятала: бережи своє серце від холоду болю. Краще плакати гарячими сльозами втрати, ніж захолонути в болі холодом вічного страждання. Неможливо залишити минулі страждання льодом, спалити їх на попелище, розвіяти ураганом, але можна залишити дорогоцінним каменем сили, пам'ятаючи і дякуючи життю.
Твоя радість і твоє горе — живуть в одному місці, в Душі; ділять один будинок твого Серця, і вони завжди пов'язані й нерозлучні. Кожен раз коли людина проживає горе, в серце стукає радість, і кожна радість поступається місцем горю. Збери свої горе і біль, немов тишу, що розвіялася по Душі, і немов думку — відпусти по лісах і долинах, і нехай сама природа поглине їх. Іноді треба очистити Душу і від горя, і від радості. Тільки в тиші душі можна почути істинний голос Віри.
Не прагни позбутися минулого, це забирає всі сили, це позбавляє нас можливостей сьогодення. Туга, біль, страждання через минуле, що неможливо змінити, які ми носимо в собі, немов кайдани, заважають йти далі. Варто обміняти свої страждання минулого на нові мрії.
Знаєш, що згадала. Ось важливо! Не проґав за болем щедрість життя і чесноти завтрашнього дня. Після того, як людина оплаче всі сліди минулого, у порожнечі задзвенить голос істини життя та її простої правди. Відпускай страждання минулого, як годинник відпускає секунди сьогодення.
Одна з форм милосердя — це розділити страждання. Бери всі прекрасні спогади минулого, немов нитки, і уяви, що плетеш з них покривало свого зцілення. Не думай про сумні брехливі можливості видуманого майбутнього, яких може і не бути. Часто ми страждаємо через майбутнє, яке собі придумали, а не через сьогодення.
Загалом, написали вони це і залишили серед книг людей. Так ці слова дійшли до нас з тобою. Не знаю, чи допомогла тобі моя розповідь, але я рада, що змогла передати тобі це у спадок. Адже скільки людина буде жити на землі, стільки у неї і буде боліти Серце через втрати і стільки вона буде лити сльози й сумувати. Це наша плата за те, що ми можемо передати свій досвід і навіть знати, що самі ангели теж страждають».
Внучка, дослухавши розповідь, сиділа й дивилася у вікно. Що вона думала — так ніхто і не дізнався, і тільки Ангели на небі, знову зібравшись біля священної чаші, побачили в ній нове мерехтіння Святого вогню.
«Дивіться, хтось знову дізнався нашу історію», — і всі тільки посміхнулися.
Життя пішло на нове коло.

Коментарі

Популярні публікації