Швидкий антистрес тут і зараз:

⚡️10 ІДЕЙ⚡️
1. Відновити сенсорний контакт. Важливо фокусуватися на зовнішніх, а не на внутрішніх відчуттях. Техніка. 5-4-3-2-1: 5 речей побачити, 4 доторкнутися, 3 почути, 2 понюхати та 1 спробувати на смак. Сфокусуйтеся на людях довкола вас.
2. Тілесний контакт: працює все, що спрямоване на тіло: самомасаж, розтирання вух та носа, розім’яти кисті та стопи, розтирання рушником, роликами тощо.
3. Зуби. Жування знижує рівень кортизолу та підвищує зосередження. Підійде як жуйка, так і морква.
4. Дихання. Подвійний вдих і будь-які інші техніки управління диханням (зручно робити із застосунками). Затримка дихання, дихання по квадрату, повільне діафрагмальне дихання. Можна встановити застосунок та дихати за програмою.
5. Мовлення: читання вголос, декламування поезії, пісні. Можна і сваритися. Читання вголос чудово відволікає та перезавантажує. Або притисніть язик до піднебіння.
6. Очі. Зафіксуйте очі в одній точці, наприклад, на переніссі – і ви побачите, що біг думок зупинився. І запам’ятайте собі на майбутнє – може непогано працювати техніка десенсибілізації та переробки рухами очей (EMDR), заточена під подолання ПТСР.
7. Руки-ноги. Моторика – робіть однакові дії, можна перебирати вервичку, монотонні дії розвантажують мозок. Добре працює пострибати високо навіть на одному місці.
8. Сфокусуйтеся на одній думці. Повторюючи її про себе, можна зберігати контакт із реальністю. Сфокусуйтеся на самопідтримуючій внутрішній мові «я впораюся». Послабити стрес може і просте відволікання, наприклад, елементарна гра в тетріс.
9. Постава. Випростайтеся, голова догори, розпряміть плечі – відкрита поза послаблює страх і дію стресу.
10. Префронталка. Уявіть, що ви зараз вибухнете від стресу, він переповнює вас ... 5.4.3.2.1 - і нічого не відбувається! Зробіть абсурдним та полегшіть. Можна уявити свій страх у вигляді метафори, і «прихлопнути» його як таргана.
Автор - Andrei Beloveshkin
Переклад - Мар’яна Франко

Коментарі

Популярні публікації