ВПРАВИ з арт-терапії для дорослих

1. ПОЕТИЧНИЙ КОЛАЖ
✏️Кому підходить? Тим, хто відчуває невпевненість у своїх силах, боїться висловлювати власні почуття.
✏️Що потрібно? Старі газети, журнали або книжки (яких не шкода), кольорові олівці або фломастери, ножиці та клей, картон або цупкий папір.
Завдання: Вам потрібно скласти поему самому/-ій собі: зі словами підтримки та захоплення, які б ви хотіли почути від інших. Візьміть журнали чи книжки, які вам більше не знадобляться, – і шукайте там слова, фрази та речення, які б підійшли до такого вірша. Вирізайте їх, тасуйте між собою, складайте в різних комбінаціях, а потім приклейте на картонну основу. Також можна додавати власні надписи (якщо якогось фрагмента не вистачає), доповнювати поему малюнками і фотографіями. Коли завершете – поставте свій вірш на помітне місце, аби якомога частіше бачити приємне звернення до себе.
2. МАЯК
✏️Кому підходить? Тим, хто почувається самотнім або ізольованим, не може вільно висловити свої почуття та зрозуміти, чого прагне в майбутньому.
✏️Що потрібно? Папір, олівці (бажано кольорові) або фломастери.
Завдання: Програйте в голові таку історію, нібито ви зараз посеред моря на човні, навколо вас – тиша. Вода спокійна, небо чисте, а повітря свіже. Однак скоро погода починає різко псуватися, море чорніє та хвилюється, над вами нависають грозові хмари, холодний пронизливий вітер трохи не перевертає ваш човен. Ви розумієте, що втратили орієнтир і не знаєте, куди гребти далі. Але раптово вдалечині бачите невиразне світло – це маяк, який допоможе вам врятуватися.
Тепер потрібно сфокусуватися на маяку та зрозуміти, який він. Колір, розмір, ландшафт навколо – всі деталі ви маєте візуалізувати. А також позначити, де ви перебуваєте відносно цього маяка і в якому стані, та зобразити це на своєму малюнку.
3. ПАНІЧНА КНИЖКА
✏️Кому підходить? Людям з тривожністю, які часто панікують і переживають стрес.
✏️Що потрібно? Чистий зошит, альбом для малювання або скетчбук, ножиці, кольорові олівці чи фломастери, старі газети чи журнали, фотографії.
Завдання: Вам потрібно наповнити вашу книжку всім, що асоціюється зі спокоєм і рівновагою. Це можуть бути ілюстрації улюблених міст або природи, казкові сюжети, фотографії тварин – обмежень немає. Важливо при цьому аналізувати, що саме викликає у вас умиротворення, а що нервує – і, якщо вийде, запитувати себе, чому так. Ви також вільні домальовувати до вирізаних зображень власні рисунки. Не обов’язково заповнювати всю книжку за один раз. Також спробуйте тримати її неподалік, щоб у випадку підсилення тривоги сконцентруватися на своїй підбірці спокою.
4. ЯКА НА ВИГЛЯД ТРИВОЖНІСТЬ?
✏️Кому підходить? Тим, хто не може зберігати холодну голову в стресових ситуаціях.
✏️Що потрібно? Будь-які матеріали для декорування, які у вас є вдома: папір, фарби, олівці, пластилін, тканина тощо.
Завдання: Вам потрібно уявити свою тривожність. У будь-якому вигляді: людини, тварини, невідомої істоти, місця, природного явища чи просто абстракції. Це потрібно, аби краще розпізнавати такі стани та контролювати їх. Тому поступово візуалізуйте своє відчуття тривоги, зосереджуючись на кожній деталі: якого вона розміру, кольору, яка на дотик, із яких частин складається. Після цього починайте створювати її з тих матеріалів, які у вас є.
Цікаві методики і підходять як для самодопомоги так і для роботи з клієнтами.

Коментарі

Популярні публікації